Soyer: “Yeter ki Erkekler Gölgede Kalmasın”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tematik kadın forumlarının dördüncüsünü “Kırsal Kalkınma ve Kadın” başlığıyla Kemalpaşa’da düzenledi. Forumda “Başka Bir Tarım Mümkün” anlayışının kadınların kurduğu tarım medeniyetine dayandığını belirten Önder Soyer, “Bu ülkenin kadınları her istediğini başarabilecek kapasitededir. Yeter ki erkekler gölgede kalmasın” dedi. öyle, dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı toplumsal duyarlılık oluşturmak ve ortak akılla mücadele etmek amacıyla 30 ilçede başlattığı “tematik kadın forumları”nın dördüncüsü Kemalpaşa’da gerçekleştirildi. “Kırsal Kalkınma ve Kadın” başlıklı forumda kırsal kalkınmada kadının rolü, örgütlenme, tarımda dijitalleşme, e-ticaret ve pazarlama gibi konular uzmanlar tarafından tartışıldı.
Kemalpaşa Belediyesi Mesire Alanı’nda düzenlenen foruma, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve eşi Lütfiye Karakayalı, Batı Anadolu Sanayicileri ve İşadamları Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, İzmir İş Kadınları Derneği katıldı. (izmiKAD) Yönetim Kurulu. Heyet Başkanı Betül Sezgin, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi partiler, muhtarlar, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Başkan Tunç Soyer, forum öncesinde Kemalpaşa Belediyesi Mesire Alanı’nda kurulan fuar alanını ziyaret etti. Soyer, bölgede kurulan stantlarda kadın üreticiler ve gençlerle sohbet etti. Bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın stantları da kurularak özellikle kadınların meslek edinmesi teşvik edildi.
“Kadınları tarım medeniyetinin kurucuları olarak kabul ediyoruz”
Lider Tunç Soyer forumu açtı. Önder Soyer, kadınların binlerce yıldır Anadolu topraklarında tarımın ve üretimin ana taşıyıcısı olmasına rağmen erkek egemen toplum tarafından yok edildiklerine dikkat çekti. Soyer, “Bizim için kadının tarımdaki yeri sadece işgücü değil. “Kadınları tarım medeniyetinin kurucuları ve bugün hâlâ ilham almamız gereken temel referans olarak kabul ediyoruz” dedi.
Başkan Soyer, “Tarımdaki vahşi kapitalist üretim anlayışı ve erkek egemen zihniyet, insanlık için sağlıklı ve sağlıklı gıda, doğamız için adil gıda üretmeyi her geçen gün daha da imkansız hale getiriyor. Üstelik küçük üreticilerin şehirlere göç etmesine, dev şirketler karşısında çaresiz kalmasına neden oluyor. Milletin efendilerini zorla şehirlere sürerek ucuz işgücüne dönüştürmeye çalışıyor. “Tarım Mümkün diğer vizyonumuz ise markalaşmadan pazarlamaya ve e-ticarete kadar her alanda küçük üreticileri destekleyerek katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedefliyor” dedi.
“Yeter ki insanlar gölgelerini düşürmesinler”
Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Anadolu kadınının güçlü olduğunu biliyorum. Anadolu kadını kararlıdır. Yeter ki erkekler buna gölge düşürmesin. Onların haklarını gasp etmeyin. Bu ülkenin kadınları istedikleri her şeyi başarabilecek kapasitededir. “Nene Hatunlar, Afet İnanlar, nasırlı elleriyle kurşunları cepheye taşıyan çalışkan Türk kadınları ve Özgür İnternet Kadınları bu sözlerin kanıtıdır.”
“Büyükşehir Belediyesi ile etimiz, tırnağımız gibiyiz”
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa’nın tarımın öne çıktığı yerlerden biri olduğunu belirterek, “Kemalpaşa Belediyesi olarak kadınlarımızın mümkün olduğunca ekonomik özgürlük kazanması için çalışıyoruz. Başkanımız Tunç da Başka Tarım Mümkün projesiyle karabalıktan koyunculuğa kadar ilçemize önemli katkılarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile etten tırnağa bütünüz. “Bundan sonra da hep birlikte çalışarak kadınlarımızın emeğini artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Kırsal Kalkınma ve Tarım
Açılış konuşmalarının ardından Kırsal Kalkınma ve Kadın forumu başladı. Moderatörlüğünü Melek Sarı’nın yaptığı forumda, İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Can Yücel Tohum Merkezi Koordinatörü Dr. Pınar Eldem Çulhaoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Yüksekokulu adına Asiye Koraltan yer aldı. Fabrika hoparlörleriydi.
Konuşmacılar, kadınlara yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi yaklaşımlar, kadın örgütlenmesi ve kooperatif oluşumu, kadın istihdamı, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele formülleri gibi konuları ele aldı. İzmir’de yaşayan kadınların birliktelik olgusundan yola çıkarak sorunların görünür hale getirilmesi için eylem planlarının geliştirilmesi gerektiği tartışıldı.
“Kadın mücadelesini yerelden Ankara’ya taşımak zorundayız”
Forumda konuşan Türk Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Bütün kadınlar bir mücadeleden geçiyor. Evet bu işte derin yaralar aldık ama tohumun yeşermesi için kol kola mücadele etmemiz gerekiyor. Tıpkı İktisat Kongresi’ndeki gibi. Yorulmadan mücadele edeceğiz. Kadın mücadelesini buradan başlayarak Türkiye’nin her iline, her ilçesine, Ankara’sına taşımak zorundayız. “100. yılında Türkiye Cumhuriyeti, kadın ve erkeğin yan yana olduğu, eşitlikçi bir ülke yaratmakla yükümlüdür” dedi.
“Atatürk bir toplumsal cinsiyet aktivistidir”
Mustafa Kemal Atatürk’ün İktisat Kongresi’nden Seçme ve Seçilme Hakkına kadar kadınlar için yaptığı çalışmalara vurgu yapan İZİKAD Lideri Betül Sezgin, “Atatürk gerçek bir toplumsal cinsiyet eşitliği aktivistidir. Kadınların Ekonomi Kongresi’nde görünür olmasını istiyor. Daha sonra Tevhidi Eğitimi Medeni Kanun ile Seçme ve Seçilme Hakkını verir. Yani bir sistem kuruyor. “Atatürk’ün bir asır önce söylediğini hâlâ yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı