Deprem sırasında panik ve korku yaralanmalara yol açıyor
Büyük eşyalar sabitlenmeli, delici ve kesici aletler kapalı yerlerde tutulmalı!
Düzce’de saat 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki sarsıntı birçok kentte hissedildi ve paniğe yol açtı. Zelzele sırasında itidalli olunmasının kıymetini vurgulayan uzmanlar büyük eşyaların sabitlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Muhtemel paniğin yapılmaması gereken davranışlara neden olabileceğini belirten Dr. Nuri Bingöl, camdan yahut balkondan atlamak yerine sarsıntı anında inançlı ve büyük bir eşyanın yanında ‘çök, kapan, tutun’ davranışını yapmak gerektiğini hatırlatıyor. Büyük eşyaların sabitlenmesinin, delici ve kesici aletlerin kapalı yerlerde tutulmasının gerekliliğine dikkat çeken Dr. Nuri Bingöl, çocuklarla bir arada zelzele tatbikatı yapılmasının da değerini vurguluyor.
Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki zelzelenin akabinde zelzele sırasında yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirlere ait değerlendirmede bulundu.
Büyük eşyalar sabitlenmeli!
Deprem anında ziyan görmemek için öncelikle zelzele öncesi hazırlığın ehemmiyet taşıdığını kaydeden Dr. Nuri Bingöl, “Deprem anında sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyalar, duvara sabitlenmeli bunun dışında da duvarda çerçeve raf gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Bu mümkün değilse de bunların da iyice sabitlendiğinden emin olunmalıdır.” dedi.
Deprem tatbikatları itidalli davranışları sağlar
Deprem öncesi tatbikatların kıymetine işaret eden İSG uzmanı Dr. Nuri Bingöl, “Deprem bilindiği üzere bir panik anıdır. Bu anı panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için ise deprem tatbikatları çok önemlidir. Geçenlerde Türkiye çapında yapmış olduğumuz tatbikat gibi, daha birçok denemenin gerek ülke bazında gerek kurum bazında gerekse de aile içinde yapılması deprem anındaki soğukkanlı davranışları sağlayacak ve yapmamız gereken hareketleri otomatik hale getirerek hayatta kalabilmemiz için önemli bir etken oluşturacaktır.” dedi.
“Çök-Kapan-Tutun” için sağlam eşya yanları tercih edilmeli…
Tatbikatlarda yapılan “çök – kapan – tutun” hareketlerinin de tekrar ehemmiyet arz ettiğini tabir eden Dr. Nuri Bingöl, “Daha önemlisi ise nerede çöküp kapanarak tutunacağımızdır. Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı büyük eşyaların yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır veya bulaşık makinaları bunun için uygun dayanıklı eşya olabilir.” diye konuştu.
Delici ve kesici aletler kapalı yerde tutulmalı
İSG uzmanı Dr. Nuri Bingöl, kesici ve delici aletleri de yalnızca sarsıntı anındaki ziyanı önlemek için değil genel kapsamda yaralanmaların önüne geçebilmek için kapalı çekmecelerde tutmanın tekrar sarsıntı anında da inançlı davranış olarak ortaya çıktığını söyledi.
Hayat üçgeni oluşturacak eşyalar önemli!
Çocukların uyuduğu odalarda alınması gereken tedbirlere de değinen İSG uzmanı Dr. Nuri Bingöl, “Bu önlemlerin tamamı çocukların bulunduğu odalarda daha hassas şekilde uygulanmalıdır. Mümkün olduğunca bu odalarda hayat üçgeni oluşturabilecek sağlam büyük eşyaların da duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarımıza da sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
Kaçmaya çalışmak çok tehlikeli!
Deprem anında panik yapmamanın kıymetini vurgulayan İSG uzmanı Dr. Nuri Bingöl, bilhassa bulunulan yerden kaçmaya çalışmanın çok tehlikeli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Panik, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açar. Camdan yahut balkondan atlamak, sarsıntı anında meskende kalarak inançlı bir büyük eşyanın yanında çök kapan tutun davranışından çok çok daha fazla tehlikelidir. Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan yahut balkonlardan atlamak bulunmaktadır. Birebir biçimde binaların sarsıntıya en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Münasebetiyle merdivenlere yönelmek, bir an evvel dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir. Zelzelede serinkanlı olarak, daha evvel yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve sarsıntılara hazırlıklı olmak ile hayatta kalma bahtımız arttırırız.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı